ervaren bruidsfotograaf geertje vierhout fotografie

Drie Dingen Dinsdag: 3 manieren om een trouwfotograaf te kiezen

Een trouwfotograaf kiezen

bruidsfoto-kampen-071114_0024

Hoe moet je als bruidspaar eigenlijk een trouwfotograaf kiezen?
Op deze drie dingen dinsdag wil ik 3 manieren beschrijven waarop je dat kan doen.

-Optie 1: je wilt een goedkope fotograaf en zoekt op marktplaats de allergoedkoopste aanbieding.
-Optie 2: je weet nog niet precies wat je wilt, dus je zoekt via Google verschillende fotografen, bekijkt websites, en je maakt een afspraak met één of meerdere fotografen die je aanspreken. Op basis hiervan beslis je welke fotograaf jullie huwelijk vast mag leggen.
-Optie 3: je hebt via familie of vrienden al eens werk van een fotograaf gezien en je weet het zeker: DIE fotograaf wil ik ook en je boekt hem of haar zodra je de datum weet.

Optie 3 is natuurlijk prachtig, zowel voor bruidspaar als fotograaf. Ik kan gelukkig uit ervaring zeggen dat het echt een grote eer is als mensen op deze manier bij je terecht komen 🙂

Heb je zo’n ervaring niet dan is er natuurlijk helemaal niets mis met optie 2; integendeel, op die manier vind je ook de fotograaf die bij je past!

Optie 1 zou ik je stellig afraden… Je kan geluk hebben maar ik ken helaas genoeg verhalen van spijt. De trouwdag is voorbij en in plaats van een mooi boek vol herinneringen heb je wat vage en mislukte foto’s of missen er belangrijke momenten.

Een goede trouwreportage is niet goedkoop. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ‘vroeger’ toen ik zelf nog geen fotograaf was wel eens dacht: ‘waarom moet een bruidsreportage zo duur zijn?’ Ik had er werkelijk geen flauw benul van wat er allemaal nog bij kwam kijken. Voor elk uur trouwfotografie komen er bijvoorbeeld zo nog 2 uren bij aan uitzoeken en nabewerken. Er moet een mooi album samengesteld (en ingekocht) worden. Je hebt apparatuur en software nodig die ook af en toe weer vernieuwd moet worden. Om over omzet-, inkomsten- en zorgbelastingen e.d. nog maar te zwijgen. Nu ik zelf fotograaf ben denk ik bij de prijzen van sommige fotografen wel eens: “hoe kan een bruidsreportage zo goedkoop zijn” 🙂

Optie 1 niet doen dus!

Als je nog niet weet wie je als bruidsfotograaf wil bekijk dan het werk van verschillende fotografen. Kijk welke stijl je aanspreekt; kies er één of twee uit en maak kennis met de fotograaf. Bekijk voorbeeldalbums. Natuurlijk vergelijk je dan ook prijzen, maar ga niet automatisch voor de goedkoopste. Het is ook van belang dat er een ‘klik’ is met de fotograaf, zodat je op je trouwdag jezelf kunt zijn.

Kies vooral een fotograaf die bij je past!

trouwfotograaf kiezen 0002

Mijn bruidsparen komen vaak ‘via/via’ bij mij terecht, of ze komen via Facebook of Google. Soms is het inderdaad optie 3, waar ik altijd weer heel blij van word! Soms wordt zelfs de trouwdatum aangepast aan mijn agenda; en dat is echt een grote eer! Bruidsparen kiezen vaak een fotograaf die een beetje in de buurt woont. Zelf heb ik ook de meeste reportages hier in de wijde omgeving. Toch kan je ook gerust verder kijken dan je eigen buurt, en ook voor een fotograaf is het leuk om eens ergens anders te fotograferen. Ik wacht bijvoorbeeld nog steeds op een eiland-bruiloft 😉

Ik ben niet de goedkoopste fotograaf. Dat wil ik ook niet zijn. Ik ben ook niet de allerduurste trouwens( 😉 ) Ik ga wel voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Mijn bruidsparen zijn belangrijk voor me. Elk bruidspaar is uniek en dat wil ik graag vastleggen en weergeven in mijn reportages.

Zomaar wat gedachten vandaag over het kiezen van een trouwfotograaf. Niet om te roepen: kies mij! Maar om te roepen: kies bewust! Kies een fotograaf die qua stijl bij je past en in wie je vertrouwen hebt. Het is een cliché maar wel waar: je trouwdag kan je niet overdoen. Laat daarom die dag op een goede manier vastleggen!

Overigens is 2015 voor mij al bijna volgeboekt, ook dat is een eer. Ik heb alleen in september, oktober of november nog een paar weken beschikbaar!

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *